16.07.2019

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

“VATANIMIZ BİZİM HER ŞEYİMİZDİR”

Edirne İl Protokolü ve Müftülüğe bağlı din görevlileri, Şehit yakınlarının katılımıyla İl Merkezinde bulunan 18 Şehit kabri ile Merkez Köylerde bulunan 5 Şehit kabri ziyaret edilerek, Şehitlerimizin ruhuna Kuran-ı Kerim Tilaveti okundu. Devletin varlığı, birliği ve bekası için dualar edildi. Kabir ziyaretleri 15.07.2019 tarihi öğlen namazına kadar devam etti. Daha Sonra Selimiye Camii’nde Mevlidi Şerif ve Hatm-i Şerif’ler okundu

Edirne İl Müftüsü Emrullah ÜZÜM Selimiye Caminde yaptığı açıklamada, “15 Temmuz’un 3’üncü yıldönümünde bütün Türkiye’de ve Edirne’de Selimiye Camii’nde, öğlen vaktinde Kur’an-ı Kerim ve Mevlidi Şerif okundu. Tüm şehitlerimiz ve 15 Temmuz’da şehit olan kardeşlerimizin, ahirete göçen gazilerimizin ruhları için. 15 Temmuz’un Türkiye için bir Kurtuluş Savaşı mesafesinde bir önemi var. Bunu da çocuklarımıza ve genç nesillerimize, bu etkinliklerimizle anlatmamız gerekiyor. Sadece Türkiye’de de değil, şu anda Dünyanın bütün Müslüman ülkelerinde aynı heyecan hissediliyor. Çünkü Türkiye demek, bütün İslam alemi demek. Onun beyni ve kalbi Türkiye’dir. Bütün Müslümanların kalbi Türkiye’de atıyor. Şu anda Türkiye’nin bağımsızlığı, Türkiye’nin birlik ve bütünlüğü çok önemli. ‘Vatanım Herşeyim’ isimli bir kitap hediyemiz de olacak gençlerimize. Vatanımız, bizim her şeyimizdir, son kalemizdir. Hiçbir zaman ona herhangi bir zarar gelmesine müsaade edemeyiz. Şehitlerimiz onun için canlarını feda ettiler. Bu mukaddes değerlerimizi, vatanımızı, özgürlüğümüzü, bayrağımızı ve dinimizi istismar ettirmemeliyiz ve en iyi şekilde korumalıyız. Bu değerlerimizin kıymetini bilmenin bir programıdır bu. Allah birliğimizi ve bütünlüğümüzü daim etsin. Çocuklarımız vatanımızı gelecekte çok iyi koruyacaklar, bundan eminiz. Geleceğimiz aydınlıktır.” dedi.

Mevlit programlarının ardından vatandaşlara, ‘Vatanım Herşeyim’ isimli kitap verildi. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından da pilav ikram edildi.

Edirne Valiliği tarafından ‘Demokrasi Şöleni’ isimli program düzenlendi.

Programın başlangıç saatinde yağmaya başlayan sağanak yağışa rağmen, programa vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterildi. Demokrasi Şöleni Programına; Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Eşi Ayten Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluşların yetkilileri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.

Atatürk Anıtı önünde Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören programı, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Sonrasında Edirne Belediye Bandosu tarafından kahramanlık marşları söylendi ve Hak Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müzik Grubu tarafından Kahramanlık Türküleri Konseri verildi. 15 Temmuz konulu video gösteriminin ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp bir konuşma gerçekleştirdi. Vali Canalp, 15 Temmuz hain darbe girişimini lanetlerken; şehit olan 251 vatandaş için Allah’tan rahmet diledi.

Vali Canalp’in konuşmasının ardından Milli Mücadele Madalyaları ve öğrencilere ödül verildi. Camilerden Sela okutulması ve Şehitler için Dua edilmesiyle tören programı son buldu.