20.05.2020

KADİR GECESİ

           Kadir; şeref, güç, yücelik anlamlarına gelir. Bu geceye kadir gecesi denilmesi, o gecede kıymetli bir kitabın kıymetli bir melek aracılığıyla kıymetli bir insana inmesindendir.

            Bu gece kıymetini Kurandan alır. Kuran, kadir gecesine tam bir sure ayırmıştır. Kadir gecesi, değer gecesidir. Allah tarafından değerli kılınmış bir gecedir. Bu değer, ayette rakamla ifade edilmiştir. Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. Bin ay yaklaşık seksen üç yıl eder. Bunun anlamı, dolu dolu yaşanmış bir insan ömrü demektir. O halde kadir gecesi bir ömürden daha hayırlıdır. Bir gece düşünün ki bir ömre bedel olsun. Buradaki bin ay ifadesi kesretten kinayedir; yani aklınıza gelebilecek en uzun süreli ömür çağrışımı yapmaktadır. Bu bağlamda mübarek yani bereketli kılınmış bir gecedir. Kadir gecesini ihya eden bin ayı ihya etmiş gibi sevap alır.

             Kadir gecesini gereği gibi anlayıp hakkıyla değerlendirmenin yolu Kuranın eşsiz mesajlarını anlamaktan geçer. Bu itibarla Kadir gecesi, Kuranı öğrenme ve Rasulullah’ı tanıma, onların öngördüğü fazilet ilkeleri doğrultusunda yaşama ve her türlü kötülüğü terk etme vesilesi kabul edilmelidir. Zira insanlara dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamayı hedefleyen ve manevi varlığımızı karartan her türlü olumsuzluktan arındırarak bizi üstün ahlaki değerlere yönelten Kurandır. Bu yüzden Kuranı bütün hayatımıza hakim kılmalı ve manen bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen, dolayısıyla yaklaşık seksen küsur yıllık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden de, hayatımıza hakim olan bütün gecelerimize yansıyan bir ibadet numunesi hatta belki zirvesi olarak istifade etmeliyiz.  Sayısız manevi güzelliğin yaşandığı ve mükafatların sınırsız olarak verildiği bu gecede özümüze dönerek, gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulamalı, kendimizle hesaplaşmalı, iyi ve güzel davranışlarımızı arttırmaya, kötü davranışlardan uzaklaşarak kalbimizdeki manevi kirleri temizlemeye çalışmalıyız.

               Hz. Aişe validemiz demiştir ki: ”Ya Rasulullah Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim “diye Allah Rasulüne sordum. Rasulullah(s.a.v): ”Allahım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet” diye dua et buyurdu.

               Peygamber Efendimiz’in tavsiye ettiği bu duayı çok yapmalı O’nun günde yüz defa istiğfar getirdiğini aklımızdan çıkarmadan her geceyi Kadir bilip öyle yaşamalıyız. Ebu Hanife hazretlerinin de buyurduğu gibi Kadir gecesi sadece belli gecelerde değil, senenin üç yüz altmış küsur günü içindeki her bir gecede aranmalıdır. Siz üç yüz altmış küsur geceyi kemali hassasiyetle ihya ederseniz, Allah Teala da o samimi yüreğinize iltifatlarda bulunur. ”Her geceyi Kadir, her kişiyi Hızır bil” vecizesi de kısa ama pek şümullü bir sözdür.

             İşte Cenabı Hak her geceyi Kadir bilme ve her ferdin Hızır olabileceğine inanma mülahazasına bağlı kalarak bu hususta sürekli dikkatli davranmayı, gaflete düşmeden rızasına uygun bir ömür yaşamayı ve bu ömrü bin ömür bereketinde geçirmeyi cümlemize nasip etsin.