22.03.2018

REGAİP KANDİLİ MESAJI

Rahman ve Rahim olan Allah’ın Adıyla

Yüce Rabbimizin, Rahmet ve mağfiretinin, feyiz ve bereketinin, lütuf ve ihsanının, samimi Müslümanlar üzerine, bolca tecelli ettiği aziz milletimizin Üç Aylar diye ifade ettiği; Recep, Şaban ve Ramazan aylarını içine alan Rabbimizin Rahmetinin, affının ve lütfunun yağmur gibi insanlığa indiği mevsime girmiş bulunmaktayız. Bu vesileyle; hem yurt içinde hem yurt dışında ülkemizin birliği ve bütünlüğü, milletimizin huzur ve güvenliği uğruna canlarını feda ederek bu yüce makama ulaşan şehitlerimize yüce Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar dilerken şu anda başta Afrin olmak üzere Suriye’de, Kuzey Irakta, Anadolu’nun ve Dünyanın değişik yerlerinde çarpışan /görev yapan askerimize ve polisimize Cenab-ı Hakkın nusreti (yardımı) ile daha nice zaferler nasip etmesini diliyorum.

Her yıl manevi bir yenilenme mevsimi olarak bizlere gelen, sonu bayrama çıkan kutlu bir mevsim içine girmiş bulunmaktayız. Üç aylar, manevi coşkunun daha yoğun yaşandığı, sarsılan ruhi dünyamızı ve kalbimizi onaracağımız, hayatımızı yeniden gözden geçirmemize vesile olan bir gönül iklimi, kalplerimizi dinleme zamanı, rahmet, mağfiret ve merhamet mevsimidir.

Allah Rasulü; üç aylardan Recep ve Şaban ayına, bu ayların sonuncusu ve tüm senenin sultanı olan içinde Kadir gecesini barındıran Ramazan’a hazırlayıcı olmaları bakımından değer vermiş ve bu aylarda bulunan bir takım geceleri ise özellikle ibadetle geçirmiştir. Recep Ayı, içinde Regaib ve Mi’rac gecelerini barındırırken, Şaban Ayı Beraat gecesi ile taçlanmaktadır. Recep Ay’ı üç ayların ilki olması yanında işte bu mübarek günlerin de habercisidir.

22 Mart 2018 Perşembe gününü Cumaya bağlayan gece, Recep, Şaban ve Ramazan aylarının habercisi Regaib gecesidir. Dilimizde arzu, istek, emel, tutku anlamlarına gelen Regaib, geleceğe, istikbale yönelik arzu ve isteklerimizi, emel ve tutkularımızı gözden geçirme imkânı veren, her türlü rağbet ve regaibimizi Rabbimize yöneltmemiz gerektiğini hatırlatan mübarek bir gecedir. Regaib, Allah Rasulü (s.a.v)’in; “Beş gece var ki; o gecelerde yapılan dualar geri dönmez” diye ifade buyurduğu gecelerin de ilkidir.

Sevgili Peygamberimiz (sav), bu geceye ulaştığında: “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur” diye dua etmiştir. Biz de aynı duayı bütün İslâm âlemi için tekrar ederek: “Allah’ım! Aziz milletimiz ve bütün Müslüman kardeşlerimiz için Recep ve Şaban ayını mübarek kıl ve Ramazan ayına hayırla kavuşmayı bizlere nasip eyle” diye dua edelim.

Hayatımızın anlamlı ve bereketli olması için zamanın kıymetini bilerek, her anımızı kulluk bilinci içinde, faydalı işlerle geçirmemiz gerekmektedir. Bu gece camilere koşmalıyız, bolca Kur’an-ı Kerim okumalıyız. Peygamber Efendimize bolca salat-ü selam getirmeliyiz. Kaza ve nafile namazlar kılmalıyız. Dünyaya gönderiliş amacımızı ve gidişatımızı düşünerek tefekkürde bulunmalıyız. Zira hayatın anlamı; niçin yaşadığımıza ve bu uğurda neler yaptığımıza bağlıdır.

Bu gece işlediğimiz günahlarımızdan dolayı samimi tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız. Anne baba, akraba ve arkadaşlarımızla tebrikleşmeli, yetimler sevindirilmeli ve yapabiliyorsak komşularımıza, arkadaşlarımıza, akrabalarımıza ve muhtaç olanlara çeşitli ikramlarda bulunmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle başta aziz milletimizin ve bütün İslâm âleminin mübarek üç aylarını ve Regaip Kandilini tebrik ediyor; İslâm dünyasında akmaya devam eden kanın bir an önce durması; insanlığın ortak huzurunu tehdit eden terör, şiddet, savaş ve düşmanlığın yerini barış ve huzura bırakması; rağbetlerimizin iyiye, güzele ve doğruya yönelik olması ve bu aylarda yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların kabul olması için Cenâb-ı Mevlâ’ya niyaz ediyorum.

Allah Devletimize ve Milletimize zeval vermesin. Birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Ordumuzu muzaffer eylesin. İman ve Kur’an’dan ayırmasın. Şehitlerimize rahmet eylesin. Milletimize ve şehit ailelerimize sabr-ı cemil ihsan eylesin. İnsanlık âleminde sulhu salahın, barışın hâkim olmasını nasip eylesin. Ümmet-i Muhammed’in kardeşliğini daim eylesin.

Ahirete göçen Gazi Mustafa Kemal ve tüm gazilerimize ve Devlet büyüklerimize rahmet eylesin. Hayatta olan Devlet büyüklerimize ve gazilerimize sağlık, afiyet, muvaffakiyet ve uzun ömürler ihsan eylesin. Din-i Devlet, vatan ve millet için hayırlı başarıların devamını nasip eylesin. Çocuklarımızın 10 yaşına kadar ve sonraki eğitim hayatlarında iyi bir din ve ahlak eğitimi almalarını nasip eylesin. Âmin.

Emrullah ÜZÜM

İl Müftüsü