16.06.2017

YAZ KUR'AN KURSLARI BAŞLADI

YAZ KUR’AN KURSLARI BAŞLADI

Camiler çocuklarla buluştu. Edirne genelinde 220 Sınıfta  yaz Kur’an kursları başladı. İl Müftüsü Emrullah Üzüm, “çocuklar yaz kurslarında Allah’a saygıyı, insana saygıyı öğrenecekler” dedi.

Okulların tatile girmesiyle camilerde yaz Kur’an kursları başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2017 yaz Kur’an kursları, Edirne genelinde 220 sınıfta  yapılacak. bu kapsamda Şükrüpaşa Mahallesi’nde bulunan Mevlana Camii’ndeki yaz Kur’an kursunu ziyaret eden İl Müftüsü Emrullah Üzüm, kursa katılan çocuklarla sohbet etti.

iki ay devam edecek kurslarda çocuklara dualar öğretileceğini belirten Müftü Üzüm, velilerin çocuklarını bu tür kurslara göndermelerinin faydalı olacağını söyledi.

Üzüm şunları kaydetti:

“Yaz kuran kurslarımız dün başladı. Bugün ikinci günü. Çocuklarımız yaş sınırı olmadan biraz sonrada göreceksiniz küçük bir kızımız var, daha küçük çocuklarımız var camiyle buluştular. Camiler çocuklarla en güzel cami oluyorlar. Ben bazen misal veriyorum 3 yaşında torunum var ona diyorum Selimiye cami kimin benim diyor. Eski camide benim diyor, şerefeli de benim diyor hepsine sahip çıkıyor. Daha üç yaşında bende çok mutlu oluyorum. Çocuklarımızla camilerimizi bu yaz her yaz buluşturmamız lazım. Özellikle 10 yaşına kadar. 10 yaşına kadar camiyle buluşan çocuk bütün sıkıntılara, çevre sorunlarına, internet sorunlarına karşı korunmalı bir hale gelir. Artık kolay kolay camiyle, saygıyla buluşan bir öğrencimizi 10 yaşına kadar buluşturabilirsek o zararlı alışkanlıklar onlara tesir etmez kolay kolay. Belli bir zaman belli tesirleri olsa bile aldıkları o aşı, koruma ömür boyu onları koruyacaktır. Çocuklar camide dualarla buluşurlar. Fazla bilgi yüklemiyoruz, fazla sevgi yüklüyoruz. Çünkü insan sevdiği şeyi yapar. Namazı seviyorlar, duayı seviyorlar, oruçla tanışıyorlar. İbadetlerle, iyilikle, güzelliklerle, merhametle buluşuyorlar çocuklarımız. Cami ortamı manevi atmosfer halinde çocuklarımıza yansıyor ve bu ifade ettiğim gibi ömür boyu etkisini devam ettiriyor. O yüzden çok önemli bir ortamdır camilerimiz. Üç önemli fırsatımız vardır. Birincisi aile. Aile bir okul olmalı biliyorsunuz 3 yaşına kadar. 3 yaşından 6 yaşından sonra bir cami okuldur çocuklar için. Oyun içinde ailede de oyunla birlikte öğrenme var, bilgi yüklemesi yok. 6 yaşından sonra yine camide sevgi iletişimi, saygı iletişimi var ailen devamında. 6 yaşından 10 yaşına kadar da disiplinli gerekli yeterli bilgilerin, alışkanlıkların taşınması gerekiyor 10 yaşına kadar çocuklarımıza. Bu fırsatı kaçırınca Allah korusun babası dedesi müftü olsa bile fayda olmuyor. Yani önemli değil benim içinde, herkes içinde önemli çok önemli. Göz nuru olan çocuklarımızı mutlaka saygıyla, sevgiyle, merhametle cami ortamında sevgi ekseninde buluşturmamız gerekiyor. Bu yıl 220 camimizde 220 sınıf ders yapacak. Ortalama her grup 20 kişi civarındadır.  Dolayısıyla epey bir sayıya ulaşıyoruz ama bu kafi değil. Biraz daha ben özellikle çocuklarımızın geleceğini inşa bakımından Edirneli çok değerli vatandaşlarımızdan camilerimizden istifade etmeye özen göstermelerini istirham ediyorum. Bu fırsat 2 aydır ama iki ayda değil iki günde çok güzelliklerle buluşacaklar camilerde. Bunu ihmal etmeyelim.

Neler yapılacak bu iki ay içinde, çocuklar neler öğrenecek?

Biz 4-6 yaş grubu kuran kursları da açmaya başladık Edirne de. Çokta önemli iki sınıfımız var. Belki 10 ilave edilebilir önümüzdeki yıl. Bu camilerimizde özellikle camiyi öğrenecek çocuklar, camide yaşamayı hissedecekler, Allah’a saygıyı öğrenecekler ve insanlara saygıyı öğrenecekler. Bugünün en büyük sorunlarından biri olan o sanal dünyanın ve dünyanın bu halinin çocukları etkilediği o olumsuzluklardan kurtulacaklar. Camide bir cennet hayatı yaşayacaklar. Yani aile bir cennettir, cami de bir cennettir ve okulda bir cennet olmalı değil mi? Çocuklarımız için bu üç kurum beraber entegre olmuş oluyor şimdi. Yani okula giden çocuklarımız yazın camide Allah’ın varlığını birliğini öğreniyorlar. Duaları çok basit duaları öğreniyorlar, ibadetleri, namazı özellikle bu yaşlarda hareketlerini yani atölye çalışması yapmış oluyorlar camide bir bakıma. Teoriler uygulamalarıyla alışkanlık haline geliyor ve çocuk artık onu nefes almak gibi algılıyor. Su içmek gibi algılıyor yani önemli olanda bu. Doğal olarak dinin insanlara ulaştırılması ve bunun algılanmasının sağlanması gerekiyor.  Yoksa din zaten amacı hayatı kolaylaştırmaktır. Hayatı zorlaştıran unsurlardan bu vesileyle çocuklar dua ile sevgi ile ve merhamet ikliminde kurtulmuş olacaklar. Çok önemli aman ihmal etmeyelim. İyi bir fırsattır ve bunun telafisi de yoktur. Özellikle altını çiziyorum. İhmalinin bizim içinde, benim çocuklarım içinde fark etmez